Tips inför din första tävling
Om du inte tävlat innan kan det vara svårt att veta hur en pingistävling går till, vad du har att vänta och hur nerverna kan bli till din för- eller nackdel. Därför har vi satt ihop en kort guide på saker som gör att det blir enklare första gångerna du ska tävla. Detta hjälper även föräldrar att planera.
Anmälan till tävlingar
Prata med din tränare eller klubbledning vilka turneringar som känns mest aktuella. Anmäl dig till tävlingen i god tid. Oftast anmäler man sig till klubben, som skickar in alla klubbens anmälningar samtidigt. LPK har online-formulär.
Det finns många olika klasser och nivåer. Som barn är det vanligaste att man delas in i åldersklasser, här är benämningar som är viktiga att känna till: PS = pojksingel. Ibland står det bara P12 = Pojkar 12. (F = Flickor.) PD = Pojkdubbel.
Åldersbestämmelser för säsongen 23/24 som startar 1 juli 2023:
P/F 15: Födda 2008 eller senare
P/F 14: Födda 2009 eller senare
P/F 13: Födda 2010 eller senare
P/F 12: Födda 2011 eller senare
P/F 11: Födda 2012 eller senare
P/F 10: Födda 2013 eller senare
Du kan ibland även kombinera en åldersklass med en nivåklass som baseras på rankingpoäng, tex Max 500 eller Max 750 poäng. Prata med din tränare vilken klass/nivå du bör anmäla dig till. Många anmäler sig till flera klasser för att få fler matcher. På inbjudan står det hur många klasser man kan anmäla sig till under samma pass eller dag, ofta max en pool-klass och en cup-klass vid samma pass.
Pool = en grupp där alla spelar mot alla, där de två med flest vinster går vidare till ett slutspel. Ibland finns även ett B-slutspel så de som hamnar 3:a och 4:a i gruppen får spela mot andra som hamnat på liknande placeringar. A-slutspel är då för den som kommit 1:a och 2:a.
Cup = Utslagsturnering. Har du tur får du en gynnsam lottning med enklare motstånd, varpå du kan få spela flera matcher. Andra gånger kan man få möta tufft motstånd och bli utslagen vid första matchen.
Beställ din klubbtröja ca 3 veckor innan i vår e-shop. Spelarens namn trycks på ryggen. Det finns även shorts och overall med LPK-loggan.
Tävlingsdagen
Försök ha en vuxen med dig de första gångerna, under Covid-tider får ni dubbelkolla om föräldrar blir insläppta eller om man behöver ansöka om att registrera sig som ledare.
Ät en bra frukost!
Kolla så allt är med i väskan, rack, skor, tävlingskläderna, vattenflaska och liten handduk.
Åk hemifrån med extra god marginal.
Var på plats ca en timme innan din klass ska starta. Vid sen ankomst riskerar man att inte få delta då klasserna brukar lottas 30-40 min innan spelet ska dra igång.
Gå direkt till sekreteriatet och pricka av dig (ankomstanmälan). Missar du detta tror arrangören att du inte finns på plats. Lägg väskan på lämpligt ställe, oftast finns det läktare. Det brukar vara trevligt att hålla till där andra klubbkompisar sitter. Detta blir din bas mellan matcherna.
Lottningen till pooler sätts upp på någon vägg eller anslagstavla en stund innan start. Var uppmärksam på speakern som ropar upp spelarna till varje match. Ibland kan det vara lurigt med tex “Pojkar 12, pool 3, spelar på Bord 2”. Andra gånger spelar samma pool på två olika bord. Är du osäker, fråga sekretariatet eller någon klubbkamrat som är van vid tävlingsrutinerna.
Värm upp precis som vid en träning (jogging, gymnastik) och försök hitta ett ledigt bord och någon att bolla dig med. Här får man ibland be att få byta av någon som värmer upp om alla bord är upptagna. Det går också att spela 4st per bord.
Dags för match
Ta med dig ditt racket, vattenflaska och handduk. Hälsa på din motståndare och domaren.
Ni börjar med att bolla in upp i ca 2 minuter innan matchen sätter igång. Om det finns domare sköter hen räkningen. Du har som vanligt två servar åt gången. Vid ett eventuellt avgörande set byter man sida vid 5-5.
Spela så avslappnat du kan och bry dig inte om att det finns spelare som verkar bättre. Du är där för att ha kul och för att lära dig.
Försök titta på vad motståndaren är mindre bra på och använd det till din fördel.
Ge aldrig upp, även vid 2-10 finns det chans att vinna setet! Andas, var lugn och fokuserad. Försök att träna på dina slag spela utan press. I vissa tävlingar har du rätt till en Time Out på 1 minut vid ett tillfälle i matchen. Då säger man helt enkelt Time Out till domaren innan en serve. Spelare som beter sig illa, kastar racket eller skriker mycket kan få varningar eller t.o.m. rött kort från överdomaren. Vissa spelare visar ibland mycket känslor under match, eller när ett domslut känns orättvist. Då är det extra vitkigt att föräldrar hjälper till att lugna ner.
Efter en match
Tacka domaren och din motståndare. Vinnaren brukar få skriva under sitt namn på ett protokoll.
Sätt dig sen och vila till nästa match, eller var redo att ibland behöva vara domare i andras matcher. Lyssna på speakern som ropar upp namn så du inte missar när det är dags för dig att spela igen.
Vid prisutdelning
I vissa tävlingar är det prisutdelning till alla, tex om man är 10 eller 12 år. I större tävlingar är det normalt sett de 4 eller 8 bästa som får pris. Prisutdelningen sker en stund efter finalen, ibland kan det ta 30-60 minuter. Fråga sekretariatet om ni har bråttom därifrån. Kanske kan en klubbkompis ta med sig priset hem i ert ställe.
Under själva cermonin, se till att ha på dig din LPK-tröja. Då ser alla vilken klubb du tillhör och det blir fina foton som klubben kanske kan publicera på Instagram och Facebook.
Övrigt
Glöm inte bort att dricka mycket vatten under dagen.
Det finns oftast en kiosk med varmkorv och andra godsaker, men tänk på att godis ofta gör att humöret kan pendla kraftigt.
Slutligen, heja på dina kompisar som spelar, ge mycket beröm. Det kommer kännas härligt när de ger dig beröm tillbaka.